Лесен Великденски козунак

април 19, 2014 Няма коментари »
Лесен Великденски козунак

Необходими продукти:
/за 8 козуначета/
• 8 ч.ч. брашно /+1 допълнителна, ако се наложи/;
• 2ч.ч. мляко;
• 2ч.ч. захар;
• 20 гр.суха мая;
• 250 гр. масло;
• 1 чаена лъжичка смрадлика;
• 6 яйца;
• ванилия на прах.

Начин на приготвяне:
Изкарайте всички продукти от хладилника, оставете ги на стайна температура. Стоплете млякото. В отделен съд с половина чаша хладка вода или мляко, смесете маята с щипка захар, оставете сместа да престои 10мин. В съдът, в който ще месите, изсипете повече от половината брашно. Добавете сместа с маята и отделно разбърканите яйца и захар. Прибавете ванилията и смрадликата накрая. Започнете да месите. Когато се получи хомогенна смес, добавете останалата част от брашното и мекото масло, продължете да месите. Готовото тесто, завийте в одеяло и оставете в топла стая за 2-3 часа. След като втаса, оформете топки от тестото. За всеки козунак са необходими по 3 топки. Както се вижда на снимките, върху обилно набрашнен плот, оформяте цилиндри от тестото и започвате да плетете плитка. Готовите козуначета, поставете върху намслена хартия, в тавичка. Намажете ги с разбит жълтък, украсете по желание със захар и филирани бадеми. Печете на 180 градуса, за 30-40мин, в зависимост от фурната. Ако не успеете да опечете всички козунаци наведнъж, не се притеснявайте. Тези, които ще опечете последни, ще са още по-бухнали от първите.
Съвети:

  • Пресейте ванилията заедно с брашното.
  • Разбийте жълтъците със захарта, след това добавете белтъците.
  • Потапяйте ръцете си в олио, когато оформяте плитката на козунака.

На снимките по-долу, може да проследите процеса на приготвяне.

Стъпка по стъпка

Стъпка по стъпка

Подобни Публикации

Напишете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *