Празнична пита

март 25, 2014 Няма коментари »
Празнична пита

IMG_1465Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 1 кубче мая
  • 1кг бяло брашно
  • 500мл прясно мляко
  • 4-5л олио
  • 1л сол
  • маргарин

Начин на приготвяне:
В хладко прясно мляко сложете маята, солта, лъжица брашно и оставете да шупне.
В подходящ голям съд сипете брашното и направете кладенче. Чукнете яйцата, добавете олиото и сместа с маята. Разбъркайте. Започнете да месите до оформяне на меко тесто. Направете топка от тестото. Покрийте и оставете да втаса за 30 минути на топло. Намажете с маргарин мястото, където ще извадите тестото. С ръце оформете дебела кора с форма на кръг. С остър нож нарежете на 4 равни форми, а след това, тези 4 ги разрежете на други 8 равни части. Намажете ги обилно с маргарин. Навийте кифлички и ги поставете в широка тава за печене, предварително намазана с маргарин. Оставете място между кифличките, за да могат да втасат. Покрийте и оставете да втаса още 30 минути. Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете питата с разбит жълтък. Печете 1 час. Готовата гореща пита намажете с топла вода и покрийте с кърпа.

Подобни Публикации

Напишете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *