7 постни гозби за Бъдни вечер

декември 7, 2014 Няма коментари »
7 постни гозби за Бъдни вечер
Пататник

Пататник

1. ПАТАТНИК
Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 2 глави кромид лук
  • джоджен
  • сол
  • олио

Начин на приготвяне:
Суровите картофи се обелват и се настъргват на едро ренде. След това се настъргва и лука. Добавя се сол и джоджен на вкус. Разбъркват се и се оставят 15 минути да престоят. В широк тиган се сипва олио и се слага сместа да се пържи под похлупак. Когато отдолу стане златисто се обръща върху капака, връща се в тигана и се изпържва от другата страна. За по-лесно може да се сложи в намазана с олио тава и да се изпече във фурната.

Пълнени чушки с булгур

Пълнени чушки с булгур

2. ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С БУЛГУР
Необходими продукти:

  • 10-12 бр. чушки
  • 1 -1,5 чаши булгур
  • 1-2 глави лук
  • олио
  • черен пипер
  • чубрица
  • босилек

Начин на приготвяне:
Булгура се измива и сварява. Приготвя се булгурено пюре. Подправя с босилек, черен пипер и чубрица, разбърква се. Смесва се със ситно нарязания лук. Чушките се пълнят с плънката, нареждат се в намазнена тава и се поливат с малко олио. В тавата се налива 1-2 см топла вода и чушките се пекат 15-20 минути в предварително загрята на 200 С фурна.

Постни зелеви сърми

Постни зелеви сърми

3. ПОСТНИ ЗЕЛЕВИ СЪРМИ
Необходими продукти:

  • 1 бр. кисела зелка
  • 1 глава лук
  • 1-2 стръка праз лук
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1/2 ч.ч. доматен сок
  • черен пипер
  • червен пипер
  • сол
  • джоджен

Начин на приготвяне:
Двата вида лук се нарязват и се задушават в 4-5 с.л. мазнина и малко вода. След това се прибавя изчистения и измит ориз. След като се разбърка добре се прибавя и доматения сок. Налива се и 1/2 ч.ч. вода и отново се разбърква, след което се прибавят подправки по желание. От киселото зеле се отделят листа, като един лист се разделя на 2-3 части – колкото да събере 1 ч.л. от плънката и да се завие на сармичка. По желание могат да се оформят и по-големи. Готовите сарми се сваряват на слаб огън до готовност. Сервират се с кисело мляко.
dsa4.ПОСТНИ ЛОЗОВИ СЪРМИ
Необходими продукти:

  • лозови листа (пресни или консервирани)
  • 1 ч.ч. ориз
  • 2-3 глави лук, нарязани на ситно
  • 1 ч.ч. зехтин
  • 2 с.л магданоз, нарязан на ситно
  • 1 с.л. копър, нарязан на ситно
  • джоджен, сол, черен пипер
  • 2-3 бр. лимони

Начин на приготвяне:
Измитите лозови листа се попарват във вряща вода. Лукът се запържва до зачервяване в 1/2 ч.ч. олио, прибавя се и оризът и се разбърква добре. Прибавят се 2 и 1/2 ч.ч. вода и всички подправки. Получената смес трябва да ври докато попие водата на умерен котлон. След това се слага по 1 лъжица от сместа на всеки лист и се завиват малки, стегнати сармички. Подреждат се плътно в тенджера и се прибавят олиото (другата половин чаша), още малко сол (по желание), гореща вода до покриване на сармичките и сока от лимоните. Покриват се с чиния и се варят докато останат на мазнина (поне 30 минути). Сервират се топли с яйчено-лимонов сос или студени, гарнирани с резенчета лимон.
IMG_05825.САРАЛИИ
Необходими продукти:

  • 1 пакет точени кори
  • половин чаена чаша слънчогледово олио
  • 1 чаена чаша смлени орехи
  • 1 супена лъжица канела
  • 1 супена лъжица захар
  • За заливката:
  • 2 ч.ч. захар
  • 1,5 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:
Смесете захар, орехи и канела в подходящ съд. Сгорещете слънчогледово олио. Сложете две кори една върху друга. В единият край сипете ореховата смес. Поръсете корите с олиото. С тънка точилка навийте корите на руло. Свийте от краищата към средата, така че да се набръчка и изтеглете точилката. Поставете парчето в тава. Продължете докато свършат корите. След това нарежете на малки саралийки. Загрейте фурната на 200 градуса. Печете саралиите до зачервяване. Оставете да изстинат. Пригответе сиропа. Загрейте водата и добавете захарта. Оставете да поври, докато водата леко промени цвета си. Залейте изстиналите сладки с горещ захарен сироп. Оставете да попият. Сервирайте студени.

fff6. АШУРЕ

Необходими продукти:

  • 1 чаша грухана пшеница
  • половин чаена чаша зрял боб и нахут
  • 7-8 сушени кайсии
  • 6-7 кайсии
  • 1 червена ябълка
  • 4 сушени смокини
  • половин чаена чаша стафиди
  • 1,5 чаша боров мед,
  • 6-7 зърна карамфил
  • 1 чаена чаша прясно мляко
  • половин чаша орехи, лешници, бадеми, кокос, канела /за поръсване/

Начин на приготвяне:
Всички продукти се варят поотделно. След това се смесват и се варят заедно за 5 минути. Добавят се мляко, мед и ябълка, и се готвят още 5 минути. Сервират се и се поръсват с орехи, лешници, бадеми, кокос, и канела.

IMG_09027. ЩРУДЕЛ С ЯБЪЛКИ
Необходими продукти:

  • 1 пакет точени кори
  • 1 кг ябълки
  • 1,5 чаена чаша захар
  • 1 чаена чаша смлени орехови ядки
  • кората от една мандарина
  • олио
  • 1 чаена чаша вода

Начин на приготвяне:
Измийте ябълките,обелете ги и ги настържете на ренде. Изсипете ги в купа и добавете 0,5 чаша захар, орехи, кората от мандарина. В правоъгълна тава редете последователно по две кори, олио и ябълкова плънка. Най-отгоре намажете с олио.
Нарежете внимателно баницата с остър нож, преди печене. Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна около 40-50 минути. След като порозовее щруделът е готов.
Докато щруделът се пече, затоплете чаша вода с чаша захар. Когато заври, оставете на котлона за 3-4 минути. Със захарният сироп залейте изпеченият сладкиш. Ако не обичате сиропирани десерти, поръсете с пудра захар.

Подобни Публикации

Напишете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *